Nefis Mayasız Dereotlu Poğaça
Tadına doyamayacağınız, puf puf mayasız dereotlu poğaçalar yapmak için harika bir tarifle karşınızdayız. Bu tarifte mayayı tamamen es geçerek, pratik ve lezzetli bir sonuç elde edeceksiniz. Malzemeler oldukça basit ve muhtemelen mutfağınızda zaten mevcut. Hazırlanışı ise oldukça kolay; sürecin her adımını detaylı olarak açıkladık. Hem görüntüsü hem de lezzetiyle sofralarınızın gözdesi olacak bu poğaçalar, çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak. Aileniz ve arkadaşlarınız bu tarifi çok sevecekler. İşte, enfes dereotlu poğaçalarınızı yapmaya başlayalım!Gerekli Malzemeler
* 125 gram tereyağı* 1/2 çay bardağı zeytinyağı
* 1 adet yumurta
* 1 su bardağı yoğurt (tercihen sade)
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 paket kabartma tozu
* 3-4 su bardağı un (eleme işlemine dikkat edin)
* 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
* 1 demet taze dereotu (incecik kıyılmış)
* 1 adet yumurta sarısı (üzeri için)
* 1 tatlı kaşığı çörek otu (üzeri için)
Hazırlanış
1. İlk olarak, derin bir kapta tereyağını ve zeytinyağını iyice çırpın. Daha sonra yumurtayı ekleyip çırpmaya devam edin. Yoğurdu, tuzu ve kabartma tozunu ilave edip karıştırın. Unu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Un miktarı, unun cinsine göre değişebileceğinden, ihtiyacınıza göre ayarlama yapabilirsiniz. Hamur çok yapışkan olursa biraz daha un ekleyin.2. Ayrı bir kapta rendelenmiş kaşar peynirini ve incecik kıyılmış dereotunu karıştırın. Hamurun içine peynirli dereotu karışımını ekleyin ve iyice yoğurun. Hamurun güzelce bütünleşmesi için en az 5 dakika yoğurmanız önemlidir. Bu sayede poğaçalarınız daha lezzetli ve kabarık olacaktır.
3. Hamuru istediğiniz büyüklükte parçalar halinde yuvarlayın ve yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika kızarana kadar pişirin. Fırınınızın özelliklerine göre pişirme süresi biraz değişebilir. Pişen poğaçalarınızın fırından çıktıktan sonra biraz soğumasını bekleyin.