Nefis Bir Lezzet: Ev Yapımı Peynirli Açma

Pastanelerdeki lezzetli açmalara rakip olacak kadar başarılı, hatta onlardan çok daha pofuduk bir tarifle karşınızdayız. Çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak bu enfes peynirli açma tarifini mutlaka denemelisiniz. Malzemeleri kolayca bulabilir, kısa sürede hazırlayabilir ve fırından çıktığı gibi afiyetle yiyebilirsiniz. Yumuşacık dokusu ve ağızda dağılan lezzetiyle tüm ailenizi kendine hayran bırakacak bu tarif, evinizde misafir ağırlamanın da en pratik yoludur. Çay saatlerinin yanı sıra kahvaltılarda da harika bir tercih olan bu açmalar, özellikle peynir sevenler için bulunmaz bir nimet. Hazırlanışı oldukça basit ve zahmetsiz olduğu için, deneyimsiz kişiler bile rahatlıkla yapabilir. Siz de bu muhteşem lezzeti denemek için hemen aşağıdaki malzeme listesine göz atabilirsiniz.

Malzemeler: Hamurun Hazırlanması

* 7-8 su bardağı un
* 1 su bardağı sıvı yağ
* 2 adet yumurta beyazı
* 1 su bardağı ılık su
* 1 su bardağı ılık süt
* 1 paket kuru maya
* 3 yemek kaşığı toz şeker
* 1,5 tatlı kaşığı tuz

Malzemeler: İç Malzemeler ve Süsleme

* 150 gram peynir (damak zevkinize göre çeşit seçebilirsiniz)
* 100 gram oda sıcaklığında tereyağı
* 1 adet yumurta sarısı (sürme için)
* 1 yemek kaşığı süt (yumurta sarısıyla karıştırılacak)
* 2 yemek kaşığı çörek otu (süslemek için)

Hazırlanış: Adım Adım Peynirli Açma

Öncelikle, ılık su ve sütü bir kapta karıştırarak mayayı aktive edin. Ardından, un, sıvı yağ, yumurta beyazları, şeker ve tuzu ekleyip yoğurma işlemine başlayın. Eğer elle yoğuruyorsanız, yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Hamurunuz hazır olduktan sonra üzerini nemli bir bezle kapatıp, ılık bir yerde yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın. Mayalanma süresi sıcaklığa göre değişiklik gösterebilir. Hamur kabardıktan sonra, küçük parçalar halinde koparıp, yuvarlak şekilde açın. Her bir açmanın ortasına, oda sıcaklığındaki tereyağı ve ufalanmış peyniri koyun. Açmanın kenarlarını kapatarak tekrar yuvarlayın. Hazırladığınız peynirli açmaları yağlanmış tepsiye dizin. Yumurta sarısı ve sütü çırpıp, açmaların üzerine sürün ve çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun!