Muhteşem Peynirli Lazanya

Bildiğiniz lazanyalardan çok farklı bir lezzet deneyimi sunan bu tarif, enfes bir beşamel sos ve bol peynirle hazırlanıyor. Özel peynirli beşamel sosu, yemeğe benzersiz bir aroma katarken, dana kıyma ve sebzelerle zenginleştirilmiş iç harcı da damakları şenlendiriyor. Hazırlaması biraz zaman alabilir ancak ortaya çıkan sonuç, harcadığınız emeğe fazlasıyla değiyor. Aileniz ve misafirleriniz bu enfes lazanyayı çok sevecek. Tarifimizi adım adım takip ederek siz de bu lezzeti kolayca deneyebilirsiniz. Malzemeleri önceden hazırlayarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Her adımda dikkatli olmanız, mükemmel bir lazanya elde etmenizi sağlayacaktır. Afiyet olsun!

Malzemeler

İç Harç İçin:

  • 12 yaprak lazanya yaprağı
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan (küp doğranmış)
  • 1 adet havuç (küp doğranmış)
  • 1 dal kereviz sapı (küp doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 adet defne yaprağı
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 500 gram orta yağlı dana kıyma
  • 2 yemek kaşığı sherry sirkesi
  • 2 su bardağı domates püresi
  • 2,5 su bardağı et suyu

Beşamel Sosu İçin:

  • 50 gram tereyağı
  • 50 gram un
  • 1 litre süt
  • 200 gram mozarella peyniri (rendelenmiş)
  • 200 gram kırmızı cheddar peyniri (rendelenmiş)

Üzeri İçin:

  • 100 gram mozarella peyniri (rendelenmiş)
  • 50 gram parmesan peyniri (rendelenmiş)

Hazırlanış

Öncelikle iç harcı hazırlamak için, zeytinyağını geniş bir tencerede ısıtın. Soğan, havuç ve kerevizi ekleyip yumuşayana kadar soteleyin. Sarımsağı ekleyip bir dakika daha soteleyin. Kıymayı ekleyip iyice kızarana kadar pişirin. Sherry sirkesini ekleyip bir dakika daha pişirin. Domates püresi, et suyu ve defne yaprağını ekleyip karıştırın. Tuzunu ayarlayıp kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Defne yaprağını çıkarın. Ardından beşamel sosu için, tereyağını bir tencerede eritin. Unu ekleyip çırparak karıştırın. Sütü azar azar ekleyip sürekli çırpın, koyulaşana kadar pişirin. Ocaktan alın ve içine mozarella ve cheddar peynirlerini ekleyip eriyene kadar karıştırın. Fırın tepsisine bir kat lazanya yaprağı, bir kat iç harç, bir kat beşamel sosu koyun. Bu işlemi 3-4 kez tekrarlayın. Üzerine kalan lazanya yapraklarını yerleştirin, kalan beşamel sosunu dökün. Üzerine rendelenmiş mozarella ve parmesan peynirlerini serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dakika kızarana kadar pişirin. Sıcak servis edin.

Püf Noktaları

Lazanya yapraklarını pişirmeden önce yumuşatmak için sıcak suya batırıp kullanabilirsiniz. Daha yoğun bir peynir tadı için, peynir miktarını artırabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak, iç harca mantar veya yeşil biber gibi sebzeler de ekleyebilirsiniz. Fırından çıkardıktan sonra 10 dakika dinlendirmeniz, lazanyanızı daha kolay dilimlemenizi sağlar. Sosu çok koyu geliyorsa, biraz daha süt ekleyebilirsiniz. Servis yapmadan önce taze fesleğen veya maydanoz ile süsleyebilirsiniz. Lazanyanızın altının yanmaması için fırın tepsisinin altına bir parça yağlı kağıt koyabilirsiniz. Deneyerek kendi zevkinize göre tarifi özelleştirebilirsiniz.