Bu tarifte, enfes bir İzmir köfte deneyimi için ihtiyacınız olan tüm malzemeleri bulabilirsiniz. 500 gram dana kıyma, ince kıyılmış 1 kuru soğan, 1 diş sarımsak, yarım bayat ekmeğin içi, yarım çay bardağı maden suyu, 1 yumurta, çeyrek demet maydanoz, 1,5 çay kaşığı tuz, bir tutam kimyon ve yarım çay kaşığı karabiber köftenizin temelini oluşturacak. Bu malzemeleri güzelce yoğurarak, kıymanın lezzetini artıracağız. Unutmayın, malzemelerin tazeliği lezzette büyük fark yaratır. Sırada ise kızartma için 2 su bardağı sıvı yağ ve 2 yemek kaşığı tereyağı var. Bu yağ karışımı köftelerimizin dışının çıtır çıtır olmasını sağlayacak.
İzmir Köfte Sosu İçin Gerekliler
Köftelerimizin yanında servis edeceğimiz muhteşem sos için ise; 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 su bardağı rendelenmiş domates, 1 su bardağı sıcak su, 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı kekik kullanacağız. Bu malzemeleri bir araya getirerek, köftelerimize eşlik edecek nefis bir sos hazırlayacağız. Sosun kıvamını sıcak suyla ayarlayabilir, damak zevkinize göre baharat miktarını değiştirebilirsiniz. Taze baharat kullanmak sosun lezzetini daha da artıracaktır. Hazırlık aşamalarına geçmeden önce tüm malzemelerinizi önceden hazırlamanız, işlemi hızlandıracaktır.
İzmir Köfte Hazırlama Adımları
Öncelikle, kıyma, soğan, sarımsak, ekmek içi, maden suyu, yumurta, maydanoz, tuz, kimyon ve karabiberi derin bir kapta iyice yoğurun. Elde ettiğiniz karışımı en az 15 dakika dinlendirin. Daha sonra, köfteleri istediğiniz boyutta yuvarlayın. Bol sıvı yağ ve tereyağı karışımında köfteleri kızartın. Köfteler kızartılırken, patatesleri, biberleri ve domatesleri dilediğiniz şekilde doğrayıp ayrı bir tavada pişirin. Köfteler kızardıktan sonra, hazırladığınız domates sosunu üzerine dökün ve kısık ateşte 15 dakika pişirmeye bırakın. Servis etmeden önce taze maydanoz ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!