Lezzetli Mayalı Hamur Kızartması
Bu tarifte, oda sıcaklığında mayalanan hamur, küçük parçalar halinde kızgın yağda kızartılarak, enfes lokmalar elde ediliyor. Sıcak sıcak servis edilen bu geleneksel lezzet, herkesi kendine hayran bırakacak. Hazırlaması oldukça kolay olan bu tarif, özellikle çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak. Unutmayın ki, yağın kızgınlığını kontrol etmek ve lokmaların eşit şekilde kızarmasını sağlamak önemlidir. Fazla yağ çekmesini önlemek için, kızardıktan sonra kağıt havlu üzerinde süzmeyi ihmal etmeyin. Afiyet olsun!Malzemeler: Lokma Hamuru İçin
* 2,5 su bardağı un* 1/2 paket yaş maya (21 gram)
* 1/2 çay bardağı ılık süt
* 1/2 yemek kaşığı toz şeker
* 1,5 su bardağı ılık su
* 1 çay kaşığı tuz
Kızartma İçin
* 3 su bardağı pastörize zeytinyağıHazırlanış: Adım Adım Lokma Tarifi
1. Öncelikle, ılık süt, şeker ve mayayı bir kapta karıştırıp 5-10 dakika kadar mayanın köpürünmesini bekleyin. Bu işlem mayanın aktifleşmesini sağlar ve hamurun daha kabarık olmasını destekler.2. Daha sonra, ılık suyu, tuzu ve mayalı karışımı büyük bir kaba alın. Unu azar azar ekleyerek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. Yoğurma işlemi yaklaşık 10 dakika sürmelidir.
3. Hazırladığınız hamuru üzerini nemli bir bezle örterek oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat veya hacmi iki katına çıkana kadar mayalandırın.
4. Mayalanan hamuru hafifçe unlanmış bir tezgah üzerinde 1 cm çapında parçalar halinde koparın.
5. Geniş tabanlı bir tencereye zeytinyağını koyun ve yüksek ateşte iyice kızdırın. Yağın kızgınlığını kontrol etmek için, hamurun bir parçasını yağın içine atın. Hemen yüzeye çıkıp kızarıyorsa yağ ideal sıcaklıktadır.
6. Hazırladığınız lokma parçalarını, kızgın yağa dikkatlice atın ve her iki tarafı altın rengi kızarana kadar kızartın.
7. Kızaran lokmaları kağıt havlu üzerinde fazla yağını süzün ve sıcak servis yapın. İsterseniz bal, şerbet veya pekmez ile tatlandırabilirsiniz.