Eğer lezzetli ve sağlıklı bir akşam yemeği arıyorsanız, bu fırın dolma tarifi tam size göre! Bol sebze ve baharatlarla hazırlanan bu enfes yemek, hem damak zevkinizi şenlendirecek hem de vücudunuza gerekli vitaminleri sağlayacak. Hazırlanması oldukça pratik olan bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Aileniz ve arkadaşlarınız bu muhteşem lezzetin tadına bayılacaklar. Siz de sofranıza renk ve lezzet katmak için hemen malzemeleri hazırlayabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında taze sebzelerle hazırlandığında daha da lezzetli oluyor. İşte, enfes fırın dolma tarifimizin ayrıntıları.
Gerekli Malzemeler
Bu tarifi hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır: 2 su bardağı pirinç, 6 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 adet orta boy kuru soğan, 250 gram mantar, 3/4 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı çekilmiş tane karabiber, 1 çay kaşığı yenibahar, 1 tatlı kaşığı sumak, 1 diş sarımsak, 1/2 demet maydanoz, 1/2 demet dereotu, 6 dal taze nane, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1/2 kilogram dolmalık yeşil biber, 4 adet orta boy patlıcan, 2 adet orta boy kabak, 2 adet domates, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1,5 su bardağı sıcak su, 4 yemek kaşığı zeytinyağı.
Adım Adım Hazırlanış
Öncelikle, soğanları ve mantarları ince ince doğrayın. Bir tavada zeytinyağını ısıtıp soğanları kavurun. Ardından mantarları ekleyin ve birlikte birkaç dakika daha pişirin. Haşlanmış yeşil mercimeği, salçaları, baharatları ve sarımsağı da ekleyip karıştırın. Pirinci, doğranmış maydanoz, dereotu ve naneyi ilave edip iyice karıştırın. Dolma malzemelerimizi hazırladıktan sonra, patlıcanları, kabakları ve biberleri yıkayıp temizleyin. Patlıcan ve kabakları istediğiniz boyutta doğrayın. Biberleri ise dolma için uygun şekilde hazırlayın. Hazırladığınız harcı biberlerin içine doldurun. Bir fırın kabına dizilen dolmaları, doğranmış domateslerle süsleyin. Üzerine kalan zeytinyağını gezdirip, sıcak suyu ekleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri kızarana ve içleri pişene kadar yaklaşık 45-60 dakika pişirin. Afiyet olsun!