Ekşili Köfte Çorbası İçin Malzemeler
Bu tarifte, doyurucu ve lezzetli bir
ekşili köfte çorbası hazırlayacağız. Terbiyesi ve enfes köfteleriyle ana yemek kadar doyurucu olan bu çorba, hem yapımı kolay hem de tadı damağınızda kalacak cinsten. Ailenizle birlikte keyifle tüketebileceğiniz bu tarifi mutlaka denemelisiniz. Malzemelerimiz iki kısma ayrılıyor; köfte harcı ve çorba harcı. Öncelikle köfte harcını hazırlayalım.
Köfte Harcı İçin Gerekenler:
- 300 gram kıyma
- 1 diş sarımsak (ince kıyılmış)
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı un
- 1/2 çay bardağı pirinç (ince çekilmiş)
Çorba Harcı İçin Gerekenler:
- 4 adet domates (küp doğranmış)
- 2 adet patates (küp doğranmış)
- 2 adet havuç (küp doğranmış)
- 1 diş sarımsak (ince kıyılmış)
- 5 dal maydanoz (ince kıyılmış)
- 1/2 adet limon suyu
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 litre su
Ekşili Köfte Çorbası Hazırlanışı
Öncelikle köfte harcını hazırlamak için kıymayı, sarımsağı, naneyi, pul biberi, yumurtayı, unu ve pirinci derin bir kapta iyice yoğurun. Homojen bir kıvam elde edene kadar yoğurmanız önemlidir. Daha sonra küçük köfteler hazırlayın. Ardından, tencereye sıvı yağı ekleyip ısıtın. Doğranmış domatesleri, patatesleri ve havuçları ekleyip birkaç dakika kavurun. Sarımsağı da ekleyip kısa bir süre daha kavurun. Domates salçasını ilave edip karıştırın. Üzerine unu ekleyip 1 dakika kadar kavurduktan sonra, suyu ekleyin. Kaynamaya başlayınca, hazırladığınız köfteleri çorbaya ekleyin. Suyun içinde yüzecek şekilde pişirmeye özen gösterin. Çorba kaynadıktan sonra, limon suyunu ve kıyılmış maydanozu ekleyin. Kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirmeye devam edin. Piştikten sonra sıcak olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Tarifin Püf Noktaları
Daha lezzetli bir
ekşili köfte çorbası için; köftelerin dağılmaması için fazla yoğurmaktan kaçının ve küçük köfteler yapın. Limon suyunu isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Daha ekşi bir çorba isterseniz limon suyunu artırabilirsiniz. İsterseniz çorbaya 1 tatlı kaşığı pul biber daha ekleyebilirsiniz. Terbiye için kullanılan unu, tercihen tereyağı ile kavurarak daha lezzetli bir tat elde edebilirsiniz. Servis etmeden önce üzerine bir kaşık yoğurt ekleyebilirsiniz.