Akşam Yemeği İçin Muhteşem Bir Balık Keyfi
Bu tarif, baharatlı harissa soslu balık, sebzeli bulgur pilavı ve nohutlu patlıcan salatası ile zengin bir balık sofrası sunuyor. Her biri ayrı ayrı lezzetli olan bu üçlü, birlikte mükemmel bir uyum yakalıyor. Hafta içi akşam yemeklerinde veya özel davetlerde sunabileceğiniz bu tarif, misafirlerinizi etkilemek için ideal. Hazırlık süreci biraz zahmetli olsa da, ortaya çıkan enfes lezzet tüm emeklerinize değecektir. Tarifin malzemeleri ve hazırlık aşamaları aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır. Afiyet olsun!
Harissa Sosu Hazırlama
Öncelikle harissa sosunu hazırlayarak başlayalım. 6 adet kuru acı biber, 2 adet közlenmiş kırmızı biber, 2 yemek kaşığı domates salçası, 4 diş sarımsak, 1 çay kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı kişniş, 2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, yarım limonun suyu, yarım çay bardağı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı tuzu bir blenderda pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın. Bu sos, balığın lezzetini tamamlar ve ona eşsiz bir aroma katar. Acı seviyesini damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Daha az acı sevenler kuru biber miktarını azaltabilir veya daha tatlı biberler ekleyebilirler. Bu sosu hazırladıktan sonra bir kenarda bekletin.
Balığın Pişirilmesi ve Servisi
1 kilogram istavriti temizleyip yıkayın. Hazırladığınız harissa sosundan 5 yemek kaşığı kadarını balığın üzerine sürün. Fırında veya tavada pişirebilirsiniz. Fırında pişirmeyi tercih ederseniz, önceden ısıtılmış fırında 200 derecede yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Tavada pişirecekseniz, orta ateşte her iki tarafını da yaklaşık 3-4 dakika pişirin. Balığı pişirmeden önce tuz ve karabiber ile tatlandırabilirsiniz. Pişen balığı servis tabağına alın ve diğer garnitürlerle birlikte servis edin. Sosu bolca kullanarak, balığın her tarafının baharatlarla kaplandığından emin olun.
Sebzeli Bulgur ve Nohutlu Patlıcan Salatası
Bulgur pilavı için yarım kırmızı soğan, bir kabak, 2 diş sarımsak, 1 adet közlenmiş kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, 1 çay kaşığı kişniş, 1 çay kaşığı zencefil, 1,5 su bardağı ince bulgur, çeyrek demet taze nane ve 4 yemek kaşığı zeytinyağını bir tencerede kavurun. Daha sonra bulguru ve 2,5 su bardağı suyu ekleyip, yumuşayana kadar pişirin. Nohutlu patlıcan salatası için ise, bir adet patlıcanı küp küp doğrayıp 3 yemek kaşığı sıvı yağda kızartın. 2 su bardağı haşlanmış nohut, 4 yemek kaşığı kavrulmuş badem, yarım kırmızı soğan, 1 domates, 2 salatalık, yarım limon suyu, çeyrek demet maydanoz, yarım çay bardağı zeytinyağı, 2 çay kaşığı tuz ve yarım nar tanesi ile karıştırın. Patlıcanı da karışıma ekleyip, servis yapın.