Tam Ölçülü Aşure İçin Malzemeler

Bu enfes aşure tarifiyle sevdiklerinizi mutlu edeceksiniz. Herkesin kolaylıkla yapabileceği bu tarif, mükemmel kıvamıyla da beğeni toplayacak. Malzemeler iki kısımda verilmiştir. Birinci kısım, temel aşure malzemelerini içerirken ikinci kısım, süsleme ve lezzeti artırıcı ek malzemelerden oluşur. Aşureyi daha zenginleştirmek için malzeme miktarlarını dilediğiniz gibi artırabilirsiniz. Taze malzemeler kullanmaya özen gösterin. Özellikle kuru meyvelerin kalitesi, aşurenizin lezzetini doğrudan etkiler. Hazırlık aşamasında sabırlı olmak, mükemmel bir sonuç elde etmenizi sağlar. Hazırlık süresi oldukça uzun olsa da, sonucun tadına baktığınızda buna değdiğini göreceksiniz.

Birinci Kısım: Temel Malzemeler

* 250 gram buğday
* 4,5 litre sıcak su
* 100 gram pirinç
* 1 adet portakal kabuğu (incecik rendelenmiş)
* 1 adet limon kabuğu (incecik rendelenmiş)
* 2 adet orta boy elma (küçük küpler halinde doğranmış)
* 4 yemek kaşığı kuru üzüm
* 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
* 1 su bardağı haşlanmış nohut
* 1/2 su bardağı çiğ badem (büyük parçalar halinde)
* 2 yemek kaşığı kuş üzümü
* 1 avuç fındık (büyük parçalar halinde)
* 1 avuç ceviz (büyük parçalar halinde)
* 10 adet kuru kayısı (incecik doğranmış)
* 900 gram toz şeker
* 10 adet karanfil
* 1 su bardağı su

İkinci Kısım: Süsleme ve Lezzet Katacak Malzemeler

* 1 adet nar (taneleri ayırılmış)
* 1/2 su bardağı toz Antep fıstığı
* 1/2 su bardağı file Antep fıstığı
* 5 adet kuru incir (incecik doğranmış)
* 2 yemek kaşığı tarçın
* 1 yemek kaşığı susam
* 1/2 su bardağı çiğ badem (incecik doğranmış)
* 1/2 su bardağı fındık (incecik doğranmış)

Tam Ölçülü Aşure Hazırlanışı

Öncelikle buğdayı ve pirinci ayrı ayrı yıkayıp, bol suda en az 4 saat bekletin. Daha sonra, büyük bir tencereye buğdayı, pirinci, sıcak suyu, portakal ve limon kabuklarını, elmaları, kuru üzümleri, fasulyeyi, nohudu, bademi, kuş üzümünü, fındıkları, cevizleri, kuru kayısıları, şekeri, karanfilleri ve suyu ekleyin. Orta ateşte, arada bir karıştırarak yaklaşık 2-3 saat pişirin. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz. Aşure piştikten sonra, ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra, nar taneleri, Antep fıstıkları, kuru incirler, tarçın, susam, incecik doğranmış badem ve fındıkları ekleyip karıştırın. Servis etmeden önce, en az 2 saat buzdolabında dinlendirin. Bu sayede daha güzel bir aroma ve lezzet yakalayabilirsiniz. Afiyet olsun!