Çıtır Mantı Hamuru

Lezzetli ve çıtır çıtır mantı yapmak için öncelikle hamurumuzu hazırlayalım. 3-4 su bardağı unu geniş bir kaba alıyoruz. 1 adet yumurta ve 1 su bardağı suyu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. 1 çay kaşığı tuz da ilave ediyoruz. Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam ediyoruz. Hamuru streç filme sarıp en az 30 dakika dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenmiş hamur daha kolay açılır ve daha güzel bir kıvam kazanır. Bu dinlendirme süresi hamurun gluten yapısının gelişmesi için önemlidir, bu sayede daha lezzetli ve çıtır bir sonuç elde edeceğiz.

Mantı İç Harcı

Şimdi ise mantımızın lezzetli iç harcını hazırlayalım. 300 gram kıymayı geniş bir kaba alıyoruz. 1 adet ince ince kıyılmış soğanı kıymaya ekliyoruz. 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 5-6 dal ince ince kıyılmış maydanozu da ekleyip iyice karıştırıyoruz. İç harcımızın kıvamı çok önemli, ne çok sulu ne de çok kuru olmalı. Kıymanın suyunu iyice süzdüğümüzden emin olalım. İsteğe bağlı olarak iç harca pul biber de ekleyebilirsiniz. Hazırladığımız iç harcı bir kenarda bekletiyoruz. İç harç hazırlanırken hamurumuz da dinlenmeye devam edecek.

Çıtır Mantı ve Servis

Dinlenmiş hamuru merdane yardımıyla ince ince açıyoruz. Kare veya yuvarlak şekillerde kesip iç harcı koyarak kapatıyoruz. 1/2 su bardağı sıvı yağda kızgın tavada, her iki tarafı da güzelce kızarana kadar pişiriyoruz. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yağın yeterince sıcak olmasıdır. Çıtır çıtır olmasının sırrı tam bu noktada gizli. Pişen mantıları servis tabağına alıyoruz. Servis için; 1 çorba kasesi süzme yoğurdu, 2 diş ezilmiş sarımsak, 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı, 1 tatlı kaşığı biber salçası ve 1 çay kaşığı pul biberi karıştırıyoruz. Hazırladığımız yoğurtlu sosu çıtır mantıların üzerine gezdiriyoruz. Sıcak olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun!